Όλα για τη χρόνια προστατίτιδα

Τι είναι η χρόνια προστατίτιδα; Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβετε τι είναι ο προστάτης, είναι και ο προστάτης. Αυτό είναι ένα όργανο που μόνο οι άνδρες έχουν στο σώμα τους, αναπτύσσεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και παραμένει σε όλη τη ζωή. Ο προστάτης είναι ένας εξωτερικός εκκριτικός αδένας, δηλ. H. αναπτύσσει το μυστικό του και το φέρνει στο φως.

Λόγω της θέσης του, έκτοτε δεν είναι ορατό εξωτερικά. βρίσκεται στα αρσενικά στη λεκάνη. Είναι ένας σχηματισμός στρογγυλεμένου σχήματος, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και ταυτόχρονα βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τους μύες του πυελικού εδάφους, του ορθού, των ουρητήρων, της ουρήθρας, των αγγειακών και νευρικών πλεγμάτων της μικρής λεκάνης. Δεδομένου ότι αυτό το όργανο είναι ένας εξωκρινής αδένας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιες λειτουργίες εκτελεί. Πρώτον, παράγει ένα μυστικό που είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του σπέρματος στους άνδρες. Αυτό το μυστικό περιέχει πολλές πρωτεΐνες, αμινοξέα κ. λπ.

Δυστυχώς, ελάχιστη προσοχή δίνεται στον προστάτη, τόσο από τους ίδιους τους άνδρες όσο και από τους γιατρούς.

Τι είναι λοιπόν συγκεκριμένα η χρόνια προστατίτιδα;

Δομή του προστάτη και χρόνια προστατίτιδα

Αυτή είναι μια φλεγμονώδης νόσος του προστάτη. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια.

Καμία χρόνια ασθένεια δεν ξεκινά αυθόρμητα, πάντα προηγείται κάποιου βαθμού οξεία φλεγμονή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνδρας μπορεί να μην παρατηρήσει την εμφάνιση της νόσου, αλλά επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένει ανίατη και στη συνέχεια οδηγεί σε σοβαρές μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές.

Η χρόνια προστατίτιδα αναπτύσσεται συνήθως τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την οξεία φλεγμονή του προστάτη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής, διαταράσσεται η μορφολογία της κυτταρικής δομής και ως αποτέλεσμα υποφέρουν και οι λειτουργίες στον προστάτη.

επιδημιολογία

Προβλήματα ισχύος στη χρόνια προστατίτιδα

Αυτή η ασθένεια είναι μια από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις ασθένειες στους άνδρες. Η ασθένεια είναι αρκετά νεαρή, προσβάλλει δηλαδή άνδρες διαφορετικών ηλικιών. Εάν το αδένωμα του προστάτη εμφανίζεται συχνότερα με την ηλικία, μπορεί να εμφανιστεί χρόνια προστατίτιδα στους άνδρες και μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Η μέση ηλικία στην οποία ανιχνεύονται τα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι τα 40-50 έτη.

Σε μεγάλη ηλικία, σχεδόν κάθε άνδρας υπέφερε από αυτή την ασθένεια, αλλά πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν καν να το αντιμετωπίσουν και δεν πήγαν στο γιατρό με παράπονα για την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Ταυτόχρονα, με τη χρόνια προστατίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν αμέσως και ένας άνδρας μπορεί να στραφεί σε άλλα προβλήματα, τα οποία, κατά τη γνώμη του, είναι πιο σοβαρά. Και μόνο πριν από τη θεραπεία μιας άλλης ασθένειας, αποκαλύπτεται η αρχική αιτία. Εάν έχει γίνει λάθος θεραπεία για μια οξεία φλεγμονή, η χρόνια προστατίτιδα είναι αναπόφευκτη.

Αιτίες χρόνιας προστατίτιδας

Κατά τον προσδιορισμό της αιτίας της ανάπτυξης φλεγμονής στον προστάτη, είναι πρώτα απαραίτητο να προσδιοριστούν οι προδιαθεσικοί παράγοντες. Υπάρχουν πολλά από αυτά και είναι πολύ κοινά στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτοί είναι κυρίως μολυσματικοί παράγοντες. Συνηθέστερα, η αιτία είναι μια μικροβιακή αιτιολογία. Μια μικροβιακή μόλυνση μπορεί είτε να είναι μη ειδική είτε να φέρει ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Οι ειδικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Και δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις λοιμώξεις στους άνδρες μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικές, μπορεί να επιμείνουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και η φαινομενικά ασήμαντη χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε προστατίτιδα.

Η εμφάνιση μη ειδικών παθογόνων στους αιτιολογικούς παράγοντες μπορεί να οφείλεται στη μη συμμόρφωση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, στο σπάνιο πλύσιμο της βαλάνου του πέους τόσο μετά την ούρηση όσο και για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη σεξουαλική επαφή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κολπική δυσβίωση σε έναν σύντροφο ή κάποια από τα ευκαιριακά παθογόνα της γυναίκας παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής του προστάτη σε έναν άνδρα.

Τα πιο κοινά φλεγμονώδη παθογόνα περιλαμβάνουν: χλαμύδια, τριχομονάδες, γονόκοκκους, gardnerella, E. coli, σταφυλόκοκκους και εντερόκοκκους.

Μην ξεχνάτε την πιθανότητα εμπλοκής ιών και μυκήτων

ουρογεννητικά παθογόνα της χρόνιας προστατίτιδας

Σε αυτή την περίπτωση, το παθογόνο ανεβαίνει στο σώμα, δηλ. H. μέσω της ουρήθρας.

Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός τρόπος για τη διείσδυση ενός μολυσματικού παράγοντα - αιματογενής. Πολλοί άνδρες έχουν μια φλεγμονώδη νόσο, μερικές φορές η γρίπη ή το SARS μπορεί επίσης να προκαλέσει μια φλεγμονώδη διαδικασία.

Η υποθερμία, η μειωμένη ανοσία και ακόμη και η υπερθέρμανση στο πλαίσιο μιας λοίμωξης που υπάρχει ήδη στο σώμα μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη φλεγμονής.

Η σεξουαλική συμπεριφορά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονώδους απόκρισης. Σε αυτή την περίπτωση, η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του αδένα, συμβάλλει στη στασιμότητα του αίματος στα πυελικά όργανα, η παροχή αίματος διαταράσσεται και η ροή του αίματος στο όργανο επιβραδύνεται επίσης.

Η διακοπή της σεξουαλικής επαφής, η ατελής εξώθηση του σπέρματος οδηγεί σε στασιμότητα των εκκρίσεων στο όργανο, καθώς και ένα υπερπληθυσμένο, διευρυμένο όργανο παρεμποδίζει την παροχή αίματος και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένα ελαφρύ πρήξιμο των γύρω ιστών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ασθένεια έχει ανοσολογικό χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται επίσης ο αυτοάνοσος παράγοντας. Θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί η χρόνια σωματική λοίμωξη.

Συμπτώματα και θεραπεία χρόνιας προστατίτιδας

Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να μην είναι καθόλου παρόντα σε πολλούς άνδρες. Κάποιοι δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τον έναν ή τον άλλο προδιαθεσικό παράγοντα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά συμπτώματα αυτής της ασθένειας. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι ο πόνος. Το σύνδρομο πόνου μπορεί να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές είναι μήνες.

Ο πόνος συχνά δεν εντοπίζεται σε μια συγκεκριμένη θέση. Συνήθως έχει διάχυτο χαρακτήρα με τάση να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης, στο περίνεο, στο όσχεο και στη βουβωνική χώρα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επί τόπου. Τις περισσότερες φορές τραβάνε και πονάνε, ο πόνος δεν είναι μόνιμος. Τείνουν να αυξάνονται ή να μειώνονται ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ένα άλλο σημαντικό σημάδι είναι οι παραβιάσεις στη σεξουαλική σφαίρα. Οι άνδρες συχνά παραπονιούνται για στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι ελάχιστα αισθητή στην αρχή και εμφανίζεται πολύ αργότερα σε μεταγενέστερα στάδια, ακόμη και όταν εκτίθενται σε όλους τους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Αλλά με τη χρόνια προστατίτιδα, η πλήρης ανικανότητα δεν εμφανίζεται ποτέ. Το ίδιο και η εκσπερμάτιση. Αρχικά, μπορεί να έρθει πολύ πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο, αργότερα, αντίθετα, επιβραδύνει σχεδόν σε πλήρη στάση. Ο οργασμός εκφράζεται λιγότερο ζωντανά και συναισθηματικά. Μερικές φορές προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική σφαίρα μπορεί να επηρεάσουν τον σύντροφο. Μια πολύ συχνή αιτία, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες διαγιγνώσκονται με χρόνια προστατίτιδα, είναι η υπογονιμότητα.

Οι άντρες έχουν επίσης συχνά προβλήματα με την ούρηση. Γίνεται γρήγορο και μερικές φορές μοιάζει με σημάδια κυστίτιδας. Η καταναγκαστική επιθυμία για ούρηση μπορεί να ενοχλήσει έναν άνδρα τη νύχτα. Μερικές φορές συνοδεύονται από πόνο, κράμπες κ. λπ. Ένας άνδρας μπορεί να αναγνωρίσει ο ίδιος τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

Πώς να διαγνώσετε έγκαιρα τη χρόνια προστατίτιδα και να ξεκινήσετε άμεση και αποτελεσματική θεραπεία;

Συνήθως δεν προκαλεί δυσκολίες στους ειδικούς αυτού του προφίλ. Εάν ένας άνδρας αντιμετωπίσει συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να κάνει αυτή τη διάγνωση χωρίς πρόσθετη εξέταση.

Η ελάχιστη εξέταση περιορίζεται συνήθως στη λήψη ιστορικού, εργαστηριακές εξετάσεις και δακτυλική ορθική εξέταση. Η ψηφιακή ορθική εξέταση δεν απαιτεί πρόσθετη προετοιμασία για τους άνδρες. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει το μέγεθος του προστάτη, τη συνοχή του και τον πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Οι εργαστηριακοί δείκτες δεν περιορίζονται σε μια γενική εξέταση αίματος. Απαιτείται επίσης ανάλυση ούρων, στην περίπτωση αυτή έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Ένας άνδρας πρέπει να περάσει το τελευταίο τμήμα των ούρων, που ονομάζεται τερματικό, όπου ο τεχνικός εργαστηρίου πρέπει να προσδιορίσει τον αριθμό των λευκοκυττάρων και την παρουσία βακτηριακών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αιτιολογικός παράγοντας δεν εντοπίζεται και πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Παίρνουν και μπατονέτα από την ουρήθρα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος του διαγνωστικού σχεδίου είναι ο υπέρηχος. Πραγματοποιείται μέσω του ορθού χρησιμοποιώντας ειδικό αισθητήρα. Προσδιορίζεται το μέγεθος του αδένα, η παρουσία ουλών, όγκων, οιδημάτων κ. λπ. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε την παροχή αίματος στο όργανο.

Σε ορισμένες πιο σοβαρές και ασυμπτωματικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη μια επεμβατική διαδικασία βιοψίας.

Για να αποκλειστεί ο καρκίνος, ένας άνδρας μπορεί να σταλεί να μετρήσει στο αίμα έναν δείκτη όγκου για τον καρκίνο του προστάτη. Λέγεται PPE. Ωστόσο, πρέπει να το κάνετε όχι νωρίτερα από 10 ημέρες μετά την ψηφιακή εξέταση του ορθού.

Θεραπεία χρόνιας προστατίτιδας

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας, τόσο πιο πιθανό είναι η ασθένεια να βγει από τη χρόνια μορφή της. Δεν πρέπει ποτέ να καταφεύγετε σε αυτοθεραπεία, γιατί η προστατίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένο ειδικό.

Ραντεβού γιατρού για χρόνια προστατίτιδα

Η θεραπεία αυτής της παθολογίας πραγματοποιείται από έναν ουρολόγο. Συνήθως, η θεραπεία δεν απαιτεί νοσηλεία. Απαιτείται θεραπεία όλων των υπαρχόντων χρόνιων παθήσεων.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια αλλαγή τρόπου ζωής. Είναι απαραίτητο να αποκλειστούν οι τυχαίες σεξουαλικές σχέσεις, οι ασθένειες του συντρόφου.

Πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ξεπλύνετε καλά τη βάλανο για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηρίων κάτω από την ακροποσθία. Η σεξουαλική ζωή πρέπει να είναι τακτική, με πλήρη εκσπερμάτιση. Θα πρέπει να αποφεύγεται η διακοπή της συνουσίας.

Επιπλέον, θα πρέπει να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα. Ασκηθείτε πιο συχνά για να αποφύγετε τη συμφόρηση στη λεκάνη και τον προστάτη.

Η διατροφή πρέπει επίσης να προσαρμοστεί. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση γρήγορου φαγητού, πικάντικου, καπνιστού και αλμυρού. Τα γλυκά πρέπει επίσης να είναι περιορισμένα. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Και οι άντρες πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η θεραπεία της προστατίτιδας διακρίνεται επίσης σε ιατρική και χειρουργική. Φυσικά, με τη χρόνια προστατίτιδα, πρώτα απ 'όλα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την αιτία. Και δεδομένου ότι είναι ως επί το πλείστον μεταδοτικό, τα αντιβιοτικά είναι το κύριο φάρμακο. Η επιλογή του εξαρτάται κυρίως από το παθογόνο που ανιχνεύθηκε κατά τη διάγνωση. Είναι καλύτερο να κάνουν αμέσως τον προσδιορισμό της ευαισθησίας του μικροοργανισμού σε αντιβακτηριακούς παράγοντες.

Τότε η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική και πιο σύντομη. Τα αντιβιοτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν χρησιμοποιώντας διαφορετικές οδούς χορήγησης. Με μια ασυμπτωματική πορεία της διαδικασίας, συνήθως συνταγογραφούνται μορφές δισκίων. Όταν υπάρχει έξαρση της χρόνιας διαδικασίας, καταφεύγουν σε ενέσιμα φάρμακα. Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει πολλές θεραπείες ταυτόχρονα.

Ένα σημαντικό συστατικό στη σύνθετη θεραπεία είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτή είναι συνήθως μια κατηγορία μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τα αγγειοδιασταλτικά είναι επίσης συνήθως πολύ απαραίτητα, χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της παροχής αίματος στα όργανα της πυέλου και την αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας. Αποτρέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μια άλλη κατηγορία παραγόντων που χρησιμοποιούνται είναι οι ανοσοτροποποιητές. Η βιταμινοθεραπεία πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται στη σύνθετη θεραπεία.

Οι χειρουργικές μέθοδοι σπάνια καταφεύγουν, αλλά μερικές φορές αυτή είναι η μόνη διέξοδος. Μεταξύ αυτών των μεθόδων, χρησιμοποιείται η εκτομή του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση των επιπλοκών που έχουν προκύψει. Αυτό μπορεί να είναι εκτομή κύστης ή διάνοιξη αποστήματος.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνει επίσης διάφορες φυσικές θεραπείες. Προκειμένου μια ασθένεια όπως η χρόνια προστατίτιδα να έχει ευνοϊκή πρόγνωση, η διαπιστωθείσα νόσος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.