Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες;

Η προστατίτιδα είναι μια ύπουλη αρσενική ασθένεια. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή της νόσου. Μερικές φορές το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου είναι ασυμπτωματικό. Και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να διαγνωστεί ανεξάρτητα η προστατίτιδα. Αλλά όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα και χωρίς συνέπειες μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό. Αρκετά συχνά, η κρυφή λανθάνουσα μορφή μετατρέπεται σταδιακά σε χρόνια προστατίτιδα. Αυτός είναι ο κίνδυνος αυτής της αρσενικής ασθένειας. Οι ουρολόγοι σε όλο τον κόσμο συνιστούν ανεπιφύλακτα στους άνδρες να επισκέπτονται τακτικά ειδικούς. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποτρέψετε οποιαδήποτε ασθένεια παρά να την αντιμετωπίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επώδυνα. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα κύρια συμπτώματα και σημεία της προστατίτιδας στους άνδρες και θα επισημάνουμε τις κύριες εκδηλώσεις της.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό για προστατίτιδα

Τύποι προστατίτιδας

Όλα τα σημάδια της προστατίτιδας ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο και τη φύση της νόσου. Τι είναι όμως η προστατίτιδα; Έτσι, η προστατίτιδα ονομάζεται μια μολυσματική φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη αδένα στους άνδρες. Ο αδενικός και ο συνδετικός ιστός επηρεάζονται ιδιαίτερα. Μεγάλη προσοχή δόθηκε σε αυτό το πρόβλημα τον 19ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των ασθενών με προστατίτιδα αυξανόταν ραγδαία κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί σύνθετη θεραπεία.

Σήμερα, τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ 21-50 ετών. Ένας νεαρός άνδρας κινδυνεύει από τη στιγμή που αρχίζει να κάνει μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 25% του ανδρικού πληθυσμού επισκέπτεται τακτικά ουρολόγους. Και περισσότερο από το 10% αυτού του αριθμού διαγιγνώσκεται με προστατίτιδα διαφόρων μορφών. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνετε εξετάσεις δύο φορές το χρόνο.

Η προστατίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί σύμφωνα με διάφορους τύπους. Έτσι, ανάλογα με την αιτιολογία, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι προστατίτιδας:

 • Μεταδοτικός;
 • στάσιμος;
 • Ειδικός;
 • μη συγκεκριμένο?
 • Μικτός.

Ανάλογα με την περιοχή της βλάβης στον προστάτη, οι γιατροί σημειώνουν θυλακιώδη, καταρροϊκά, παρεγχυματικά, δυστροφικά, αποστήματα προστάτη, κοκκιωματώδη σκλήρυνση του προστάτη. Οι κύριοι τύποι με τους οποίους οι γιατροί ξεκινούν την ταξινόμηση και τη διάγνωση είναι η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα. Η μη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας προκαλεί αδένωμα του προστάτη, καρκίνο του αδένα και σκλήρυνση του οργάνου.

Επίσης, ο τύπος της προστατίτιδας μπορεί να προσδιοριστεί από την παθογένεια:

 • ουρητρογόνο;
 • αιματογενής;
 • υπολογιστικός
 • καναλιώδης?
 • ενδοκρινικό?
 • Αλλεργικός.

Συμπτώματα οξείας προστατίτιδας

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται στο φόντο των βακτηριακών βλαβών του προστάτη με E. coli, εντερόκοκκους, σταφυλόκοκκους, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa και άλλους τύπους παθογόνων μικροοργανισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί οξεία προστατίτιδα μετά από βιοψία προστάτη.

Το πρώτο σύμπτωμα αυτής της μορφής προστατίτιδας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα, διαφορετικές μετρήσεις μπορούν να δείξουν εντελώς διαφορετικές θερμοκρασίες. Έτσι, όταν μετράτε θερμοκρασίες στο στόμα, οι δείκτες είναι φυσιολογικοί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κατά τη μέτρηση στη μασχάλη. Ωστόσο, η μέτρηση της θερμοκρασίας με τη μέθοδο του ορθού δείχνει δείκτες που είναι πολύ υψηλοί.

Εάν η διαδικασία εξελιχθεί γρήγορα, κάθε τύπος μέτρησης θα δείξει υψηλή θερμοκρασία. Άλλα συμπτώματα προστατίτιδας εμφανίζονται αμέσως μετά την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτές είναι αισθήσεις πόνου που εκτείνονται σε:

 • κάτω κοιλιακή χώρα, πλάτη?
 • περιοχή του οσχέου?
 • Τριγωνικό τεμάχιο;
 • κάτω μέρος της πλάτης;
 • Πρωκτός;
 • Τα όργανα της μικρής λεκάνης.

Επίσης, χαρακτηριστικό σημάδι της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας είναι η συχνοουρία. Η επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα είναι πολύ πιο συνηθισμένη τη νύχτα. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας άνδρας αισθάνεται απαραίτητα πόνο, κράμπες, δυσφορία και κάψιμο. Επίσης, οι βουβωνικοί λεμφαδένες μπορεί να διευρυνθούν, εμφανίζεται συχνή δυσκοιλιότητα. Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, αξίζει να σημειωθούν σημάδια μέθης του σώματος, που εκδηλώνονται με τη μορφή γενικής αδυναμίας, μυϊκού πόνου, κεφαλαλγίας, ζάλης και αυξημένης κόπωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με οποιαδήποτε μορφή προστατίτιδας, η σεξουαλική δραστηριότητα στους νέους διαταράσσεται. Με μια οξεία φλεγμονώδη διαδικασία κατά την εκσπερμάτιση, μπορούν να ανιχνευθούν ακαθαρσίες αίματος στο σπερματικό υγρό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ούρηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό παίζει σημαντικό ρόλο. Εξάλλου, η λήψη παυσίπονων δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς.

Συμπτώματα χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας

Η χρόνια μορφή της προστατίτιδας προκαλείται από τα ίδια βακτήρια με την οξεία μορφή της. Αλλά η ασθένεια περνά στο «χρονικό» όταν αγνοεί όλα τα σημάδια της νόσου. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας είχαν «σβήσει», η ασθένεια ήταν σχεδόν ασυμπτωματική. Εξάλλου, δεν τρέχει κάθε άντρας σε έναν ουρολόγο με μια ελαφριά αδιαθεσία, πονοκέφαλο ή κόπωση. Τα οξέα συμπτώματα μπορούν να περάσουν πολύ γρήγορα και η φλεγμονώδης διαδικασία εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Τα συμπτώματα αυτού του τύπου ασθένειας είναι τα ίδια όπως και στην οξεία μορφή. Ωστόσο, εμφανίζονται μόνο κατά τη φάση της έξαρσης. Ένας άντρας σχεδόν πάντα αισθάνεται δυσφορία όταν ουρεί. Η διαδικασία μπορεί να είναι διακοπτόμενη και αργή. Η επώδυνη ούρηση εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος. Και η παρόρμηση να πάτε στην τουαλέτα γίνεται πιο συχνή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι μια υποτροπιάζουσα μορφή και τα σημάδια θα επανέλθουν μετά από λίγο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρόνια προστατίτιδα συνοδεύεται από σημαντική μείωση της σεξουαλικής ζωής. Η δημιουργία ουλών του ιστού του προστάτη κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους διαδικασίας διαταράσσει τη σύνδεση των νευρικών απολήξεων με το κέντρο της σεξουαλικής διέγερσης. Έτσι, πρώτα απ 'όλα, ο άνδρας αρχίζει να παραπονιέται για την πρόωρη εκσπερμάτωση. Τότε η στύση γίνεται ασταθής, όχι σταθερή. Συχνά δεν αρκεί να ολοκληρώσετε μια πλήρη σεξουαλική επαφή. Μειώνονται επίσης οι ευχάριστες αισθήσεις από την οικειότητα. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική κατάσταση του ασθενούς, η λίμπιντο εξαφανίζεται. Η σεξουαλική ζωή εξαφανίζεται.

Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, σημειώστε τα ακόλουθα:

 • απόρριψη από την ουρήθρα μετά από αφόδευση, σωματική άσκηση.
 • συνεχής πόνος πόνος?
 • αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στο περίνεο.
 • απόφραξη των αγωγών, που οδηγεί σε εξόγκωση.
 • κατακράτηση ούρων

Σημάδια συμφορητικής προστατίτιδας στους άνδρες

Ο συμφορητικός τύπος προστατίτιδας αναφέρεται συχνά ως χρόνια μη βακτηριακή φλεγμονή του προστάτη. Αυτή είναι μια άτυπη μορφή της νόσου. Τα κύρια σημάδια αυτής της μορφής είναι ο πόνος σε μέρη ασυνήθιστα για προστατίτιδα - η οσφυοϊερή περιοχή, ο πόνος στα πόδια. Λόγω αυτού του άτυπου εντοπισμού, η ασθένεια συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα. Κατά συνέπεια, η θεραπεία είναι εντελώς λάθος. Και η φλεγμονή στον προστάτη συνεχίζει να αναπτύσσεται, κερδίζοντας ορμή.

Ο πόνος στη συμφορητική προστατίτιδα συνοδεύεται πάντα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αδύναμη στύση?
 • πόνος κατά τη διάρκεια μιας στύσης?
 • πρόωρη εκσπερμάτωση?
 • μειωμένη σεξουαλική ορμή.
 • έλλειψη οργασμού.

Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος εξαπλώνεται στην περιοχή των όρχεων, της ουρήθρας και του πρωκτού. Επίσης, η ούρηση είναι συχνή και δύσκολη. Ενόχληση μπορεί να γίνει αισθητή στην ηβική περιοχή, στο περίνεο, στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ταυτόχρονα, προκαλείται οξύς πόνος στο πέος και στο ορθό. Μπορεί να υπάρχει κάποια δυσκολία με τις κινήσεις του εντέρου.

Υπάρχει μια άλλη μορφή προστατίτιδας που ονομάζεται ασυμπτωματική προστατίτιδα. Από το ίδιο το όνομα είναι σαφές ότι αυτή η ασθένεια δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο. Αυτός ο τύπος προστατίτιδας ανακαλύπτεται κατά λάθος κατά τη διάρκεια άλλης κλινικής εξέτασης. Έτσι, κατά την ανάλυση των ούρων του ασθενούς, ανιχνεύεται αυξημένο επίπεδο λευκοκυττάρων. Είναι επίσης δυνατή η διάγνωση της προστατίτιδας χωρίς συμπτώματα κατά την άμεση χειρουργική επέμβαση στον προστάτη.

Πώς αναγνωρίζετε την έναρξη της προστατίτιδας;

Η προστατίτιδα είναι μια πολύπλοκη ασθένεια. Συνοδεύεται όχι μόνο από πλήθος φυσιολογικών διαταραχών, αλλά παρατηρούνται και ψυχικές διαταραχές. Όλα τα συμπτώματα της νόσου οδηγούν τους άνδρες σε μια καταπιεσμένη, καταθλιπτική κατάσταση. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη έλλειψη σεξουαλικής ζωής και παρατεταμένη κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη θεραπεία της προστατίτιδας.

Μόνο ένας ουρολόγος μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση. Ωστόσο, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματα της προστατίτιδας μόνοι σας με μια αυτοδιάγνωση. Αρκεί απλώς να ακούτε το σώμα σας και τις αισθήσεις σας. Μπορείτε να υποπτευθείτε την ασθένεια με τα ακόλουθα σημάδια:

 • Δυσάρεστες αισθήσεις κατά την κίνηση του εντέρου.
 • αίσθημα καύσου στο περίνεο (μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο).
 • Συχνή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.
 • δυσκολία στην ούρηση?
 • «Διαγραμμένος» οργασμός.
 • Αυξημένη κόπωση.
 • συνεχές άγχος?
 • Μειωμένη στύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα. Αλλά τουλάχιστον με την παρουσία ενός από αυτά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εξάλλου, η έγκαιρη θεραπεία της προστατίτιδας προχωρά πάντα γρήγορα και με επιτυχία. Όμως η χρόνια μορφή φλεγμονής του προστάτη είναι πρακτικά ανίατη και οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες.

Μέθοδοι θεραπείας για προστατίτιδα

Κάθε θεραπεία ξεκινά πάντα με μια διάγνωση. Πολύ συχνά, οι γιατροί διαγιγνώσκουν μια οξεία και χρόνια μορφή της νόσου μόνο επειδή οι άνδρες δεν γνωρίζουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Αλλά οι πρώτες καμπάνες ήταν, αλλά δεν έτυχαν της προσοχής που τους άξιζε. Επίσης, με συχνή κόπωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορεί να εντοπιστεί η κύρια αιτία αυτής της πάθησης.

Έτσι, η διάγνωση της προστατίτιδας στους άνδρες μπορεί να είναι η εξής:

 • υπερηχογραφική εξέταση του προστάτη.
 • ορθική διάγνωση δακτύλου?
 • ανάκριση του ασθενούς·
 • Εξέταση του μυστηρίου του προστάτη.
 • Ένα επίχρισμα από την ουρήθρα.
 • ανάλυση των ούρων?
 • ανάλυση αίματος.

Για να αποκτηθεί το μυστικό του προστάτη για εργαστηριακή έρευνα, είναι απαραίτητο να γίνει ορθικό μασάζ του προστάτη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατό με την οξεία προστατίτιδα. Εάν υπάρχει υποψία οξείας μορφής, το υπερηχογράφημα και η ανάλυση ούρων αρκούν για την πλήρη επιβεβαίωση ή διάψευση αυτής της διάγνωσης.

Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως σε εξωτερική βάση. Υπάρχουν δύο βασικές αρχές σύνθετης θεραπείας για τους άνδρες: αντιβακτηριακή θεραπεία για την απολύμανση των εστιών μόλυνσης και μέτρα για τη βελτίωση και την ομαλοποίηση της ροής του αίματος στον προστάτη (φυσιοθεραπεία, μασάζ, γυμναστική). Μιλώντας για φαρμακευτική θεραπεία, τα αντιβιοτικά είναι μια απαίτηση. Επίσης, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει απαραίτητα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου.

Στη χρόνια προστατίτιδα, οι εξάρσεις προκαλούνται από ανοσολογική ανεπάρκεια. Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν παρασκευάσματα βιταμινών παράλληλα με αντιβιοτικά.

Το θεραπευτικό σχήμα για την προστατίτιδα επιλέγεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια του μαθήματος. Μετά την ολοκλήρωση μιας πλήρους σειράς αντιβιοτικών, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανοσία. Ως εκ τούτου, για κάποιο χρονικό διάστημα ένας άνδρας πρέπει να παίρνει ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, σύμπλοκα πολυβιταμινών. Η ηλεκτροφόρηση και το πλύσιμο της ουρήθρας με ειδικό διάλυμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία της προστατίτιδας. Αυτό σας επιτρέπει να σκοτώσετε εντελώς όλα τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ασθένεια και να σώσετε τον άνδρα από πιθανές υποτροπές.