Ολοκληρωμένη θεραπεία της προστατίτιδας: παραδοσιακές μέθοδοι και μέσα λαϊκής θεραπείας

Η φλεγμονή του προστάτη είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες στους άνδρες. Απαιτούν ολοκληρωμένη θεραπεία της προστατίτιδας, καθώς η αδράνεια οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία που στοχεύει στη διακοπή της νόσου περιλαμβάνει αρκετές αποτελεσματικές μεθόδους που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Για να επιτευχθεί ανάρρωση, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε πλήρη ιατρική θεραπεία σε συνδυασμό με βότανα, φυσικοθεραπεία και δίαιτα.

Τι περιλαμβάνει η σύνθετη θεραπεία της φλεγμονής του προστάτη;

Χάπια για προστατίτιδα

Εάν δεν ξεκινήσετε να απαλλαγείτε από την ασθένεια εγκαίρως, οι συνέπειες για την υγεία θα είναι πολύ σοβαρές.

Μόνο σύνθετη θεραπεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προστατίτιδας. Είναι αδύνατο να γίνει χωρίς αυτό στην οξεία και χρόνια πορεία της παθολογικής διαδικασίας.

Η πορεία της θεραπείας για την προστατίτιδα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων. Αποτελούν την κύρια θεραπεία, καθώς βοηθούν στην καταστολή της αρνητικής επίδρασης του παράγοντα που οδήγησε στη φλεγμονή. Επιπλέον, τα φάρμακα καταστέλλουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου.

Η ολοκληρωμένη θεραπεία της προστατίτιδας εκτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες. Σας επιτρέπει να εξαλείψετε την αιτία της παθολογίας, να σταματήσετε τα παθογόνα στο ουρογεννητικό σύστημα, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης θρεπτικών ουσιών που ρυθμίζουν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Ιατρική θεραπεία

Η ολοκληρωμένη θεραπεία της οξείας ή χρόνιας προστατίτιδας δεν θα είναι αποτελεσματική εάν ο ασθενής αρνηθεί να λάβει φάρμακα. Με μια τέτοια διάγνωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συστηματικά και τοπικά μέσα.

Αντιβακτηριδιακή Θεραπεία

Κατά την επιλογή φαρμάκων για έναν ασθενή με βακτηριακή προστατίτιδα, ένα αντιβιοτικό περιλαμβάνεται απαραίτητα στη θεραπεία. Χρησιμοποιώντας αυτό το φάρμακο, όχι μόνο καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά προλαμβάνουν και δευτερογενείς λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος.

Στην οξεία προστατίτιδα απαιτείται αντιβίωση.

Κατά την επιλογή ενός φαρμάκου, λαμβάνεται υπόψη ο τύπος του παθογόνου που οδήγησε στη φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη. Το παθογόνο πρέπει απαραίτητα να έχει αυξημένη ευαισθησία στο αντιβιοτικό, διαφορετικά μια τέτοια θεραπεία δεν θα δώσει θετικό αποτέλεσμα.

Σε άνδρες με προστατίτιδα συνταγογραφείται μια πορεία αντιβιοτικών, κατά την οποία η ασθένεια συνοδεύεται από αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας του σώματος και πόνο στο σημείο της εστίας της φλεγμονής.

Τα πιο δημοφιλή είναι φάρμακα που έχουν την ιδιαιτερότητα να διασχίζουν ιστικούς φραγμούς. Ως αποτέλεσμα, καταφέρνουν να βρίσκονται άμεσα στο επίκεντρο της φλεγμονώδους διαδικασίας. Αυτό το θεραπευτικό σχήμα δεν ακολουθείται για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής δεν νιώσει ανακούφιση, γίνονται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις και λαμβάνεται άλλο φάρμακο.

Αντιφλεγμονώδης θεραπεία

Ως μέρος της σύνθετης θεραπείας θα πρέπει να είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Βοηθά στην εξάλειψη των κύριων συμπτωμάτων της φλεγμονής του προστάτη. Η αντιφλεγμονώδης θεραπεία βασίζεται συχνά σε τοπικούς παράγοντες.

Τα υπόθετα μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του πάσχοντος οργάνου, να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο. Μπορούν επίσης να επιτελούν προστατευτική λειτουργία.

ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η φλεγμονή αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, κατά την κατάρτιση ενός σχεδίου θεραπείας, ο γιατρός περιλαμβάνει απαραίτητα τη λήψη φαρμάκων που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, δίνοντάς του την ευκαιρία να καταπολεμήσει ανεξάρτητα τα παθογόνα.

Για την προστατίτιδα συνιστώνται σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια και ψευδάργυρο. Αυτά τα κεφάλαια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του ανδρικού σώματος.

Ακόμη και μετά την ανάρρωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει σε έναν άνδρα να πάρει σύμπλοκα πολυβιταμινών για να αποκαταστήσει την εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των εσωτερικών οργάνων που προκαλεί η ασθένεια.

Συμπληρωματική Θεραπεία

Η πορεία της φαρμακευτικής αγωγής βασίζεται όχι μόνο σε ανοσοτροποποιητικά, αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιπλέον, για να επιτευχθεί πλήρης ανάρρωση, ο ασθενής πρέπει να λάβει:

 • Παυσίπονο;
 • αντικαταθλιπτικά (σε ορισμένες περιπτώσεις)?
 • διουρητικά και καθαρτικά.

Απαγορεύεται στον ασθενή να παίρνει φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον γιατρό του.

Χειρουργική επέμβαση

Χειρουργική για προστατίτιδα

Η χειρουργική επέμβαση συνταγογραφείται μόνο ως έσχατη λύση, όταν άλλες μέθοδοι έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Η προστατίτιδα δεν αντιμετωπίζεται πάντα με φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται στους ασθενείς χειρουργική επέμβαση.

Η ριζική θεραπεία συνταγογραφείται μόνο εάν τα δισκία και τα τοπικά σκευάσματα δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και η κατάσταση του ατόμου συνεχίζει να επιδεινώνεται σημαντικά.

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για έναν άνδρα με προστατίτιδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. ανάπτυξη υπερπλασίας του προστάτη.
 2. Η εμφάνιση αποστημάτων.
 3. Σοβαρή στένωση του καναλιού της ουρήθρας.

Με αυτές τις παθολογίες, η κατάσταση του ασθενούς γίνεται κρίσιμη, οπότε χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες

Στη χρόνια πορεία της προστατίτιδας, οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες για τους άνδρες είναι χρήσιμες. Εκτελούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες. Αυτή η επιλογή θεραπείας οδηγεί σε βελτίωση της ροής της λέμφου και του αίματος, σε αύξηση της διαπερατότητας της μεμβράνης και στην αποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής πορείας.

μασάζ

Εκτός της έξαρσης, η φλεγμονή στον προστάτη αντιμετωπίζεται με μασάζ. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει τη σωστή έξοδο του μυστικού από την προβληματική περιοχή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πυελικά όργανα. Ως αποτέλεσμα, οι μεταβολικές διεργασίες επιταχύνονται και οι ρύποι απομακρύνονται πιο γρήγορα από τα προσβεβλημένα όργανα.

Το μασάζ προστάτη απαγορεύεται αυστηρά στην οξεία πορεία της νόσου. Αντενδείκνυται επίσης σε άνδρες με παθήσεις του ορθού.

Τα μασάζ γίνονται στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Στην τελευταία περίπτωση, συνιστάται η διεξαγωγή τους με τη βοήθεια μηχανών μασάζ.

ηλεκτρική διέγερση

Ηλεκτροδιέγερση στην προστατίτιδα

Η ηλεκτρική ώθηση έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του προστάτη.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ηλεκτροφόρηση. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας.

Η διαδικασία επούλωσης πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρισμό ή μαζί με τη χρήση φαρμάκων που ενισχύουν τα αποτελέσματά της.

Όταν εκτίθενται σε ρεύμα, τα ενεργά συστατικά των φαρμάκων έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν απευθείας στις βλάβες. Η διαδικασία δεν οδηγεί σε σοβαρές παρενέργειες.

θεραπεία με λέιζερ

Μία από τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας του προστάτη είναι η θεραπεία με λέιζερ. Όταν πραγματοποιείται, χρησιμοποιείται υπέρυθρη ακτινοβολία χαμηλής έντασης, η οποία έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος στην περιοχή του περίνεου.

Η θεραπεία με λέιζερ βοηθά στην επιτάχυνση της ανάκτησης του προσβεβλημένου ιστού. Διεγείρει επίσης τις μεταβολικές διεργασίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυτοθεραπεία και συνταγές παραδοσιακής ιατρικής

Πολλοί ουρολόγοι επιτρέπουν στους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με προστατίτιδα να τη θεραπεύσουν με λαϊκές θεραπείες. Αυτό είναι αποδεκτό με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν ξεχνά να παίρνει έγκαιρα φάρμακα και να παρακολουθεί συνεδρίες φυσιοθεραπείας.

Η παραδοσιακή ιατρική προτείνει τη θεραπεία της προστατίτιδας με φαρμακευτικά βότανα που έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και τονωτική δράση. Είναι αποτελεσματικά τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φλεγμονή του προστάτη.

τσουκνίδα

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων και αφεψημάτων. Το φυτό χαρακτηρίζεται από αντιβακτηριδιακή, ενισχυτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι χρήσιμο για τους άνδρες καθώς αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία.

Η τσουκνίδα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξει σοβαρή πάχυνση του αίματος, η οποία είναι γεμάτη με το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την ανάπτυξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι τσουκνίδες μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους:

 • Τσάι με φύλλα τσουκνίδας. Είναι απαραίτητο να βάλετε τις πλυμένες πρώτες ύλες σε ένα καθαρό δοχείο και να τις περιχύσετε με βραστό νερό. Μετά από 10 λεπτά έγχυσης, το ποτό μπορεί να πιει. Συνιστάται να το παίρνετε 1-2 φορές την ημέρα για 10 ημέρες.
 • Αφέψημα. Θα χρειαστούν 50 g φυτικών πρώτων υλών για να ρίξετε 500 ml μη βρασμένου νερού. Μετά από αυτό, αυτό το μείγμα πρέπει να τραβήξει μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια αποστέλλεται για προετοιμασία για υδατόλουτρο. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, χορηγούνται στον ασθενή 50 ml λαϊκών θεραπειών δύο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.
 • Εγχυση. Πρέπει να πάρετε περίπου 50 γραμμάρια φυτού και 100 ml αλκοόλ. Το μείγμα που προκύπτει πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Μετά από αυτό, πρέπει να παίρνετε 30 σταγόνες καθημερινά.

Η θεραπεία με τσουκνίδα πρέπει να διαρκεί όσο η λήψη λαϊκών θεραπειών που βασίζονται σε αυτήν.

είδος βανανιάς

Plantain που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της προστατίτιδας

Αναπτύσσεται παντού, επομένως η συλλογή και η προετοιμασία του δεν είναι δύσκολη.

Τα φύλλα και οι σπόροι του Psyllium έχουν έντονες αναλγητικές, τονωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως εκ τούτου, το φυτό είναι μια απαραίτητη βοήθεια στην καταπολέμηση της προστατίτιδας.

Είναι σύνηθες να παρασκευάζονται αφεψήματα από πλατάνια. Για αυτό χρειάζεστε αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα και σπόρους. Συνολικά, θα απαιτηθούν περίπου 20 g φυσικών πρώτων υλών, οι οποίες στη συνέχεια χύνονται σε 200 ml νερού που έχει βράσει. Το έγχυμα θα πρέπει να έχει ωριμάσει μέσα σε μία ώρα. Στη συνέχεια πίνουν 25 ml σε ζεστή ή δροσερή μορφή 3 φορές την ημέρα.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι έως 2 εβδομάδες.

τζίνσενγκ

Το φαρμακευτικό φυτό έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα. Η ρίζα ginseng είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα ουροποιητικά όργανα και το ανοσοποιητικό.

Με τη φλεγμονή του προστάτη, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείται τζίνσενγκ με τη μορφή σπιτικών βαμμάτων. Παρασκευάζονται από 70% αλκοόλ και την καθαρισμένη ρίζα του φυτού. Κατά την ανάμειξη, πρέπει να διατηρήσετε μια αναλογία 1: 10.

Εάν ένας άνδρας δεν μπορεί να πιει αλκοολούχα ποτά, τότε επιτρέπεται η χρήση νερού κατά την προετοιμασία του βάμματος.

Συνιστάται η ανάμειξη των κύριων συστατικών σε γυάλινο μπουκάλι. Το φάρμακο πρέπει να εγχυθεί για ένα μήνα. Μετά από αυτό, μπορείτε να πάρετε 15 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

κολλιτσίδα

Η ρίζα της κολλιτσίδας έχει ισχυρή διουρητική δράση. Χαρακτηρίζεται επίσης από ανοσοδιεγερτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από σοβαρή δηλητηρίαση του σώματος και διαταραχές των οργάνων του ουροποιητικού.

Από τη ρίζα της κολλιτσίδας λαμβάνεται ένα θεραπευτικό αφέψημα. Απαιτείται να καθαρίσετε το κύριο εξάρτημα και να το γεμίσετε με πόσιμο νερό. Μετά από αυτό, μετά το βρασμό, το προϊόν πρέπει να διατηρείται σε λουτρό νερού για 15-20 λεπτά.

Πάρτε αφέψημα από μισό ποτήρι 1-2 φορές την ημέρα για 2-3 εβδομάδες.

ΣΟΦΌΣ

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της προστατίτιδας

Το φαρμακευτικό φυτό βοηθά καλά στην αντιμετώπιση μιας αρσενικής ασθένειας.

Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες. Οι άνδρες με προστατίτιδα συνιστάται να το χρησιμοποιούν με τη μορφή αφεψημάτων. Είναι κατάλληλα για χορήγηση από το στόμα ή μέσω κλύσματος.

Για να παρασκευάσετε ένα φαρμακευτικό αφέψημα, είναι απαραίτητο να ρίξετε 200 ml νερό σε 5 g φασκόμηλου. Μια λαϊκή θεραπεία πρέπει να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3-5 λεπτά. Πάρτε 75 ml 2 φορές την ημέρα.

θεραπεία άσκησης

Ως βοηθητική θεραπεία, χρησιμοποιείται ένα σύνολο ασκήσεων. Η άδεια για τη διενέργεια τέτοιας θεραπείας πρέπει να χορηγείται από τον θεράποντα ιατρό. Η θεραπεία άσκησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη θεραπεία της μη επιδεινούμενης προστατίτιδας.

Στους άνδρες προσφέρονται απλές ασκήσεις που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των στάσιμων διεργασιών στην περιοχή της πυέλου. Επιπλέον, είναι σε θέση να βελτιώσουν ολόκληρο το σώμα.

Με τη σωστή εφαρμογή της θεραπείας άσκησης, οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 • βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στη βουβωνική χώρα.
 • βελτίωση της γενικής ευημερίας·
 • Εξάλειψη της συμφόρησης στη λεκάνη.

Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέτρια και τακτική. Μόνο τότε ωφελούν τον άνθρωπο.

διατροφή

Το λουκάνικο ως απαγορευμένο τρόφιμο στην προστατίτιδα

Η διατροφή είναι σημαντική για τη θεραπεία της προστατίτιδας. Αρχικά, οι ασθενείς καλούνται να εξοικειωθούν με τη λίστα των απαγορευμένων και εγκεκριμένων προϊόντων. Στη βάση τους, καταρτίζεται ένα πλήρες μενού για έναν άνδρα με προστατίτιδα.

Εγκεκριμένα Προϊόντα Απαγορευμένα Προϊόντα
 1. σούπες λαχανικών?
 2. χυλός με γάλα ή νερό?
 3. μούρα και αποξηραμένα φρούτα.
 4. γάλα και ξινά γαλακτοκομικά προϊόντα·
 5. Φρέσκα λαχανικά;
 6. Φρέσκα φρούτα;
 7. μέλι σε περιορισμένες ποσότητες?
 8. άπαχο κοτόπουλο και ψάρι?
 9. ψωμί σιτηρών και πίτουρο?
 10. Θαλασσινά;
 11. σπόροι και ξηροί καρποί?
 12. σκόρδο και κρεμμύδι?
 13. Πράσινος.
 1. αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά·
 2. μπαχαρικά και ζεστά μπαχαρικά.
 3. Πλούσιοι ζωμοί και σούπες.
 4. ανθρακούχα ποτά;
 5. Οσπρια;
 6. Τηγανητά και πολύ αλατισμένα προϊόντα.
 7. χοιρινό και πρόβειο λίπος?
 8. Ψάρια και προϊόντα κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 9. Μανιτάρια?
 10. καπνιστά κρέατα και λουκάνικα.
 11. γλυκά και αρτοσκευάσματα?
 12. Εντόσθια.

Η διατροφική διατροφή βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονώδους διαδικασίας και στη μείωση του πόνου. Η χρήση ορισμένων προϊόντων σάς επιτρέπει να ομαλοποιήσετε το έργο του εσωτερικού συστήματος και του οργάνου που επηρεάζεται από την προστατίτιδα.

Τα επιτρεπόμενα προϊόντα, εάν χρειάζονται μαγείρεμα, σερβίρονται καλύτερα μαγειρεμένα. Επιτρέπεται το μαγείρεμα στο φούρνο και στον ατμό.

αλλαγή τρόπου ζωής

Δεν έχει νόημα να υπολογίζουμε σε πλήρη ανάρρωση εάν ένας άντρας αποφασίσει να πάρει απλώς χάπια χωρίς να προσπαθήσει να αλλάξει τον συνήθη τρόπο ζωής του. Αλλά η επιτυχία της θεραπείας και η σταθερότητα του επιτευχθέντος αποτελέσματος εξαρτώνται από αυτόν.

Πρώτα απ 'όλα, ένας άνδρας σε κίνδυνο θα πρέπει να προσέχει τη σωματική του δραστηριότητα. Θα πρέπει να ασκείται, να κάνει τζόκινγκ τακτικά ή απλώς να πηγαίνει μια βόλτα. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης διεργασιών συμφόρησης στη λεκάνη.

Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, απαιτείται σωστή διατροφή. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εμπλουτισμένα με πολύτιμες ουσίες στη διατροφή σας.

Πρέπει να ξεχάσετε τις κακές συνήθειες, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία όλων των εσωτερικών συστημάτων και οργάνων.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την υγεία και την ευημερία.