Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι άνδρες συχνά υποφέρουν από παθολογίες του ουρογεννητικού συστήματος που σχετίζονται με τον προστάτη. Αυτό το όργανο είναι επιρρεπές σε φλεγμονώδεις διεργασίες που προκαλούν σοβαρή ενόχληση. Η πιο κοινή παθολογία είναι η χρόνια προστατίτιδα. Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συνοδεύεται από σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις.

Η χρόνια προστατίτιδα διαγιγνώσκεται στους άνδρες λόγω φλεγμονής του προστάτη.

Αιτίες παθολογίας

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 30% των ανδρών σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από τη μία ή την άλλη μορφή προστατίτιδας. Σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων, η ασθένεια είναι ασυμπτωματική, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για την υγεία.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την ανάπτυξη της παθολογίας:

Οξεία φλεγμονή του προστάτη που μπορεί να γίνει χρόνια
 1. Η αγνόηση των συμπτωμάτων της οξείας μορφής της νόσου συχνά οδηγεί σε μετάβαση στο χρόνιο στάδιο με περιοδικές υποτροπές.
 2. Η τακτική υποθερμία του σώματος και οι συχνές καταρροϊκές παθολογίες προκαλούν φλεγμονή του αδένα.
 3. Ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλεί στασιμότητα του αίματος στη λεκάνη και οδηγεί σε διακοπή της παροχής αίματος στον προστάτη. Εάν η επαγγελματική δραστηριότητα ενός άνδρα συνδέεται με συνεχή καθιστική καθιστική ζωή, τότε η πιθανότητα εμφάνισης προστατίτιδας αυξάνεται αρκετές φορές.
 4. Επιλέξτε στενά εσώρουχα που σφίγγουν τα γεννητικά όργανα.
 5. Οι κακές συνήθειες (κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα) προκαλούν συχνά την ανάπτυξη παθολογίας, καθώς συμβάλλουν στη διακοπή όλων των ζωτικών διεργασιών στο σώμα.
 6. Οι χρόνιες λοιμώδεις ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του αδένα.
 7. Αφροδίσια νοσήματα οξείας και χρόνιας μορφής. Παραβιάζοντας τις συστάσεις ενός ειδικού ή αγνοώντας τα συμπτώματα της νόσου, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον αδένα.
 8. Συχνό στρες και νευρική εξάντληση. Τέτοιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν παθολογία, ειδικά με ταυτόχρονη μείωση της ανοσίας.
 9. Η έλλειψη μετάλλων και βιταμινών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας. Εάν η ανεπάρκεια είναι μόνιμη, άλλες ασθένειες εντάσσονται στη χρόνια προστατίτιδα.

Η σπάνια σεξουαλική επαφή και η έλλειψη σταθερού συντρόφου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας προστατίτιδας. Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία καθυστερεί, αφού ο ασθενής βιώνει όχι μόνο σωματική, αλλά και συναισθηματική δυσφορία.

ταξινόμηση της νόσου

Εμπλοκή προστατικού ιστού σε άνδρες με χρόνια προστατίτιδα

Ανάλογα με την αιτία της έναρξης και της πορείας της παθολογικής διαδικασίας, υπάρχουν δύο τύποι της νόσου: η βακτηριακή και η μη βακτηριακή. Ξεχωριστά, οι ειδικοί διακρίνουν την ασυμπτωματική ή την ατονική προστατίτιδα. Κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Η βακτηριακή προστατίτιδα είναι εύκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας διαγνωστικής εξέτασης. Οι εξετάσεις συνήθως δείχνουν την πηγή της φλεγμονής. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παθογόνων κρύβεται στο μυστικό που απελευθερώνεται όταν γίνεται μασάζ στον αδένα. Στο αίμα, το επίπεδο των λευκοκυττάρων είναι σχεδόν πάντα αυξημένο, αφού το σώμα τα παράγει σε μεγάλες ποσότητες για την καταπολέμηση των παθογόνων.

Η μη βακτηριακή μορφή της παθολογίας χαρακτηρίζεται από ηπιότερη πορεία, αλλά σχεδόν πάντα ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο στη μικρή λεκάνη. Το σύνδρομο πυελικού πόνου είναι το κύριο κριτήριο για τη διάγνωση.

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο ασυμπτωματικός τύπος της νόσου, αφού δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια φλεγμονής. Εμφανίζονται παθολογικές αλλαγές στον προστάτη, αλλά ο άνδρας δεν το αισθάνεται. Ένας ειδικός κάνει μια διάγνωση τυχαία ή κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για άλλες παθολογίες.

κλινική εικόνα

Στην οξεία μορφή της παθολογίας, ένας άνδρας αισθάνεται αμέσως επιδείνωση της κατάστασής του, αλλά στην περίπτωση χρόνιας προστατίτιδας, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, γεγονός που περιπλέκει πολύ τη διάγνωση.Με παρατεταμένη εξέλιξη της νόσου, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

Με τη χρόνια προστατίτιδα, ο αυλός της ουρήθρας στενεύει, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παροχέτευση των ούρων.
 • Δυσφορία με την ούρηση, που εκτείνεται στην περιοχή προβολής της ουροδόχου κύστης.
 • συχνή επιθυμία για ούρηση με ταυτόχρονη μείωση της ποσότητας των ούρων που απεκκρίνονται.
 • Δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή, προβλήματα στύσης και εκσπερμάτωσης.
 • αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης, που σχετίζεται με στένωση του πόρου, που οδηγεί σε παρατεταμένη αλλά μη παραγωγική ούρηση.
 • η ανάπτυξη κυστίτιδας, πυελονεφρίτιδας που σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη και την εξάπλωση της μόλυνσης στα νεφρά.
 • αλλαγή στο χρώμα των ούρων, εμφάνιση αίματος ή ακαθαρσίες πύου.
 • μειωμένη λίμπιντο?
 • γενική αδυναμία, κόπωση, μειωμένη απόδοση.
 • ευερεθιστότητα και ψυχοσυναισθηματικό στρες.
 • ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Πόνος στη λεκάνη και το όσχεο που ακτινοβολεί στο ιερό ή στο ορθό.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το βαθμό βλάβης στους ιστούς του προστάτη. Μερικές φορές ο ασθενής έχει μόνο πόνο και καμία άλλη εκδήλωση.

Εάν ο ασθενής δεν πάει στο γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Η πιο κοινή από αυτές είναι η φυσαλίτιδα, ή φλεγμονή των σπερματοδόχων κυστιδίων. Όταν τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, οι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται με δύσκολα θεραπεύσιμη υπογονιμότητα.

Η πιο επικίνδυνη συνέπεια της υποθεραπευμένης ή παραμελημένης προστατίτιδας είναι ο καρκίνος του προστάτη. Συχνά αναπτύσσεται μια καλοήθης παθολογία του οργάνου - ένα αδένωμα, το οποίο μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε κακοήθη όγκο.

διαγνωστικές μεθόδους

Πριν από τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας απαιτείται πλήρης διαγνωστική εξέταση. Κατά την αρχική θεραπεία, ο ειδικός εξετάζει τον ασθενή, μαθαίνει για τις συνήθειες, τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό της ύποπτης αιτίας της νόσου. Στη συνέχεια, ο γιατρός ακούει τα παράπονα του ασθενούς και καθορίζει τον βαθμό βλάβης στον αδένα.

Για τη διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες πραγματοποιείται υπερηχογράφημα του προστάτη.

Το επόμενο βήμα στη διάγνωση είναι οι κλινικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Συνήθως παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων και αύξηση του ρυθμού καθίζησης των ερυθροκυττάρων. Αυτό δείχνει την παρουσία μιας φλεγμονώδους διαδικασίας σε έναν άνδρα.

Ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινογραφίαπροστάτη και υπερηχογράφημα. Χάρη σε αυτές τις μεθόδους, μπορείτε να εντοπίσετε αλλαγές στη δομή του σώματος, αποκλίσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Επιπλέον, μπορεί να γίνει αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό συνοδών παθολογιών του ουρογεννητικού συστήματος.

Εάν υπάρχει υποψία όγκου, θα πρέπει να ληφθεί βιοψία. Στο εργαστήριο οι ειδικοί μελετούν τη δομή του κυττάρου και κάνουν οριστική διάγνωση. Εάν ο όγκος είναι καλοήθης, οι γιατροί καθορίζουν επίσης την πιθανότητα να είναι κακοήθης. Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής εξέτασης, ο ειδικός καθορίζει την κατεύθυνση της θεραπείας.

Ιατρική θεραπεία

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με φάρμακα θεωρείται η πιο κοινή μέθοδος. Οι γιατροί επιλέγουν πάντα μια συντηρητική μέθοδο όταν υπάρχει πιθανότητα ανάρρωσης.Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι:

 1. Οι αντιβακτηριδακοί παράγοντες είναι σε θέση να ανακουφίσουν τη φλεγμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της διαδικασίας στα γειτονικά όργανα. Οι μορφές δισκίων πενικιλλινών και φθοριοκινολονών χρησιμοποιούνται συχνότερα. Όταν εκτελείται η φόρμα, συνταγογραφείται μια σκόνη για την παρασκευή του διαλύματος. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκά σε νοσοκομείο. Με την αναποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, χρησιμοποιούνται μακρολίδες, οι οποίες έχουν ισχυρότερο αποτέλεσμα. Δημοφιλή φάρμακα αυτής της ομάδας είναι διαθέσιμα με τη μορφή δισκίων και λυοφιλοποιημένων προϊόντων για την παρασκευή ενέσιμου διαλύματος. Η πορεία της θεραπείας διαρκεί από 10 έως 20 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.
 2. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνταγογραφούνται για την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη της περαιτέρω ανάπτυξης της παθολογικής διαδικασίας. Το μάθημα συνήθως δεν διαρκεί 7 ημέρες. Οι ασθενείς με παθήσεις του πεπτικού συστήματος δεν πρέπει να λαμβάνουν τέτοια φάρμακα χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα γιατρό.
 3. Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στη χαλάρωση των λείων μυών και διευκολύνουν την ούρηση. Η διάρκεια της θεραπείας και η δοσολογία καθορίζονται από το γιατρό.
 4. Τα πρωκτικά υπόθετα ανακουφίζουν από το πρήξιμο, τον πόνο και τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι 10-14 ημέρες.

Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει επίσης σύμπλοκα βιταμινών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γρήγορη αποκατάσταση του σώματος μετά τη θεραπεία. Μεταξύ αυτών των κεφαλαίων υπάρχει ένα συγκρότημα σχεδιασμένο ειδικά για άνδρες. Η ελάχιστη διάρκεια υποδοχής είναι 30 ημέρες.

Χειρουργική επέμβαση

Διουρηθρική εκτομή του προστάτη για αφαίρεση μέρους του οργάνου σε χρόνια προστατίτιδα

Εάν δεν είναι δυνατή η θεραπεία της παθολογίας με συντηρητικό τρόπο, ο γιατρός αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια επέμβαση για την πλήρη ή μερική αφαίρεση του οργάνου. Η απόλυτη ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Η μέθοδος της διουρηθρικής εκτομής συνίσταται στην ανατομή της ουρήθρας και στην αφαίρεση μέρους του αδένα για την ανακούφιση της πάθησης. Εάν δεν απαιτείται αφαίρεση, γίνεται απλή ανατομή του οργάνου για την ομαλοποίηση της ούρησης.

Η μέθοδος της ανοιχτής αδενοεκτομής χρησιμοποιείται με σημαντική ανάπτυξη του αδένα και προσθήκη άλλων παθολογιών. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η τεχνική χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών όταν άλλα μέσα και παρεμβάσεις ήταν αναποτελεσματικά.

χρήση φυσιοθεραπείας

Η φυσιοθεραπεία βοηθά στην ανακούφιση της κατάστασης των ανδρών που πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα

Παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία, η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για την επιτάχυνση της ανάρρωσης και την πρόληψη των επιπλοκών.Η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος είναι το μασάζ.προστάτη μέσω του ορθού. Η τεχνική βελτιώνει την παροχή αίματος και τη διατροφή του οργάνου και αποτρέπει την εξάπλωση της φλεγμονής στα γειτονικά όργανα.

Για να επιτευχθεί ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν τουλάχιστον 10 συνεδρίες. Η διαδικασία εκτελείται από ειδικό σε νοσοκομείο ή κλινική.

Η ηλεκτροφόρηση στην περιοχή προβολής του προστάτη σας επιτρέπει να ομαλοποιήσετε τη ροή του αίματος σε αυτόν. Η ουσία της τεχνικής είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής συχνότητας, το οποίο έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του ουρογεννητικού συστήματος, διεγείρει την αναγέννηση των ιστών και μειώνει τη φλεγμονή. Το μάθημα είναι τουλάχιστον 10 συνεδρίες, μερικές φορές απαιτούνται περισσότερες διαδικασίες για να επιτευχθεί ένα διαρκές αποτέλεσμα.

Συχνά συνταγογραφούνται θεραπεία με υπερήχους και λέιζερ, θεραπεία παραφίνης και άλλες μέθοδοι. Η επιλογή της μεθόδου θεραπείας εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος του ασθενούς.

προληπτικά μέτρα

Η συμμόρφωση με απλούς κανόνες θα βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης χρόνιας προστατίτιδας. Συνιστάται να αποφεύγετε την υποθερμία και να ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Δεν πρέπει να βασανίζετε το σώμα με εντατική προπόνηση, αλλά η μέτρια και τακτική προπόνηση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη στασιμότητα του αίματος στη λεκάνη και την ανάπτυξη προστατίτιδας.

Οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σπόρους κολοκύθας, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και βότανα. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδους διαδικασίας. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη των κρυολογημάτων και των ιογενών ασθενειών.

Για την πρόληψη της προστατίτιδας είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε έναν ουρολόγο κάθε 6 μήνες. Χάρη σε αυτό, η παθολογία εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο και αποτρέπεται η μετάβαση σε μια παραμελημένη μορφή. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα ιατρικό ίδρυμα για να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία και να αποφύγετε επιπλοκές.