Πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι: αποτελεσματικές μέθοδοι και συμβουλές από γιατρούς

πρόληψη φλεγμονής προστάτη και προστατίτιδα

Στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχουν διάφορες παθήσεις στις οποίες είναι επιρρεπείς οι άνδρες. Όπως δείχνει η πρακτική, με τα πρώτα σημάδια της νόσου, οι εκπρόσωποι του ισχυρότερου φύλου δεν αναζητούν αμέσως επαγγελματική ιατρική βοήθεια. Και αυτό είναι πράγματι κακό, αφού οι συνέπειες είναι αξιοθρήνητες.

Η προστατίτιδα είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή του προστάτη. Αυτή η παθολογία μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, στασιμότητα του αίματος στις φλέβες της μικρής λεκάνης, διαταραχές του ανοσοποιητικού και άλλες αιτίες.

Η πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι, κατά κανόνα, στοχεύει στην εξάλειψη της επίδρασης αρνητικών παραγόντων. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη της νόσου, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

αιτίες της νόσου

Τα βακτήρια ως αιτία της προστατίτιδας

Ας σταθούμε σε αυτό. Πριν μιλήσουμε για θέματα όπως η πρόληψη και η θεραπεία της προστατίτιδας, ας πούμε λίγο για τις αιτίες αυτής της παθολογίας. Τι μπορεί να χρησιμεύσει ως ώθηση για την ανάπτυξη της νόσου;

Η προστατίτιδα εμφανίζεται συνήθως με φόντο:

 • καθιστική ζωή;
 • παρατεταμένη αποχή?
 • υποσιτισμός;
 • κακές συνήθειες (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα).
 • χρόνιες ασθένειες του απεκκριτικού συστήματος.
 • τακτική αλλαγή συντρόφων κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος;
 • ΣΜΝ;
 • καθυστερημένη εκσπερμάτιση κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • η υπερβολική κατανάλωση αλμυρών, λιπαρών και πικάντικων τροφίμων.
 • μειωμένη ανοσία?
 • Αιμορροΐδες, συχνή δυσκοιλιότητα.

Όσο πιο γρήγορα ο εκπρόσωπος του ισχυρότερου φύλου αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου προστατίτιδας, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσει να διατηρήσει την υγεία του.

είδη πρόληψης

Τι είναι λοιπόν; Είναι δυνατόν να χωριστούν όλοι οι τύποι πρόληψης σε πρωτογενή και δευτερογενή. Ο στόχος της πρωτογενούς πρόληψης είναι η πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου. Κάθε άνδρας άνω των 30 πρέπει να το σκεφτεί. Η δευτερογενής πρόληψη επηρεάζει ήδη όσους είναι εξοικειωμένοι με μια τέτοια ασθένεια όπως η προστατίτιδα. Αποσκοπεί στην πρόληψη της υποτροπής της νόσου και στην πρόληψη της μετάβασής της σε χρόνια μορφή.

Η αποτελεσματική πρόληψη της προστατίτιδας συνδυάζει μια ποικιλία μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της νόσου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Ραντεβού γιατρού για προστατίτιδα

Ποια είναι η πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι; Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατάσταση της υγείας σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν λίγο και έχουν δουλειές που περιλαμβάνουν παρατεταμένη έκθεση στο κρύο. Εάν λάβετε μια σειρά μέτρων, μπορείτε να σώσετε το σώμα σας από μια τόσο δυσάρεστη ασθένεια όπως η προστατίτιδα. Η πρόληψη εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους που, σε παραμελημένη μορφή, θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τη θεραπεία της νόσου.

Υπάρχουν πολλές αρκετά απλές συστάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης προστατίτιδας:

 1. Ένας άνδρας οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να ακολουθεί έναν ενεργό τρόπο ζωής. Θα πρέπει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο αρκετές φορές την εβδομάδα. Εάν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας καθιστοί, καλό είναι να κάνετε διαλείμματα και να πάτε μια βόλτα. Αυτό αποτρέπει τη συμφόρηση αίματος στην περιοχή της πυέλου.
 2. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των ανδρών. Ο τύπος και η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση του προστάτη. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης και σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Η σεξουαλική διαστροφή και η σκόπιμη καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του προστάτη. Η ιδανική επιλογή είναι το τακτικό σεξ με μόνιμο σύντροφο.
 3. Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από υγιεινές τροφές. Θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλίες κρέατος και ψαριών με χαμηλά λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χυμούς, κομπόστες, μέλι. Είναι καλύτερα να εγκαταλείψετε τα λιπαρά και καπνιστά τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά, τα μανιτάρια, τα αρτοσκευάσματα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια.
 4. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υποθερμία. Η καλύτερη πρόληψη της προστατίτιδας είναι η διατήρηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Επομένως, θα πρέπει να ντύνεστε κατάλληλα για τον καιρό.
 5. Οι φλεγμονώδεις διεργασίες στον προστάτη μπορούν να προκαλέσουν παράγοντες όπως το άγχος, η υπερβολική εργασία και προηγούμενες ασθένειες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχουμε στο σώμα τη σωστή ξεκούραση.
 6. Μια ντους αντίθεσης είναι μια εξαιρετική πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και στην αύξηση της ανοσίας.
 7. Ελέγχετε τακτικά με τον ουρολόγο σας. Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται ακόμη και αν δεν υπάρχουν σημεία ασθένειας. Εάν έχετε ιστορικό πάθησης όπως η προστατίτιδα, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο κάθε τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο μετά τη θεραπεία. Σε άνδρες άνω των 40 ετών συνιστάται να υποβληθούν επιπλέον σε υπερηχογράφημα.

Η έγκαιρη θεραπεία της προστατίτιδας και η πρόληψη θα βοηθήσει στη διατήρηση του αρσενικού σθένους για πολλά χρόνια. Ωστόσο, κατά την επιλογή μεθόδων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αιτίες που προκάλεσαν την ασθένεια. Τέλος, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη φλεγμονή του προστάτη. Στη μία περίπτωση μπορεί να είναι η καθιστική ζωή, στην άλλη κακές συνήθειες.

αθλητική άσκηση

Άσκηση για την πρόληψη της προστατίτιδας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στα πυελικά όργανα. Ποια προφύλαξη από προστατίτιδα χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση; Ένας ενεργός τρόπος ζωής θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου. Μαθήματα μπάντμιντον και τένις, γυμναστική για την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στα πυελικά όργανα, πρωινό τζόκινγκ και περπάτημα βοηθούν καλύτερα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις για την υγεία του προστάτη; Ένα κατά προσέγγιση σύνολο ασκήσεων περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις:

 1. Σφίξτε τους μύες του περίνεου και προσπαθήστε να τραβήξετε το ορθό στο σώμα. Η άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον πέντε φορές στη σειρά. Η θέση "όπλισης" πρέπει να κρατηθεί για 3 δευτερόλεπτα.
 2. Εναλλακτικά συσπάστε και χαλαρώστε μια ομάδα στενών μυών. Ο ρυθμός μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σταδιακά.
 3. Πιέστε τους μυς του περινέου κατά τη διάρκεια της ημέρας σαν να προσπαθείτε να σταματήσετε την ούρηση. Συνιστάται να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας (4 φορές για 200 προσεγγίσεις).
 4. Άσκηση έντασης και χαλάρωσης που περιλαμβάνει τον πρωκτό.
 5. Ενώ στέκεστε, καταπονείστε και χαλαρώστε εναλλάξ όλες τις μυϊκές ομάδες.
 6. Από μια θέση στο πλάτος των ώμων, κάντε αργά μισά squats και απλώστε τα γόνατά σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται 10 φορές.
 7. Περπατήστε στη θέση του και σηκώστε τα γόνατά σας προς τα πάνω.
 8. Ξαπλώστε στο πάτωμα, κάντε το ποδήλατο γυμναστικής «ποδήλατο» μέχρι να νιώσετε μια άνετη κούραση στους γλουτούς και τις γάμπες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με απλά squats. Αρχικά, είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε 5-10 squats. Ο αριθμός των ασκήσεων πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Επίσης, μια πολύ αποτελεσματική άσκηση είναι το «περπάτημα στους γλουτούς» Αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται 5 λεπτά την ημέρα.

μασάζ

Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του; Η πρόληψη και η θεραπεία της προστατίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνει απαραίτητα μια τέτοια διαδικασία όπως το μασάζ. Αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Πραγματοποιείται προληπτικό μασάζ για τη βελτίωση της εκροής περιεχομένων από τον προστάτη που έχουν συσσωρευτεί κατά το χρόνιο στάδιο της νόσου.

Το μασάζ στα δάχτυλα είναι μια καλή πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση της φλεβικής συμφόρησης. Μετά το μασάζ, το αρτηριακό αίμα ρέει στους ιστούς του αδένα. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη της στασιμότητας του μυστικού. Το μασάζ συνήθως συνταγογραφείται σε μια πορεία 8-10 συνεδριών.

φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Η σωστή διατροφή, ο ενεργός τρόπος ζωής και το μασάζ θα βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής του προστάτη. Η προστατίτιδα, η πρόληψη της οποίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και αν τηρηθούν όλες οι συστάσεις. Για να μειωθεί ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν επομένως τη λήψη σκευασμάτων με εκχυλίσματα προστάτη βοοειδών και φυτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά διεγείρουν το έργο του ανθρώπινου προστάτη, εξαλείφουν τη συμφόρηση και αυξάνουν την παραγωγή εκκρίσεων.

Τα φάρμακα βοηθούν στην καταπολέμηση των συμφορητικών διεργασιών στα πυελικά όργανα, μειώνουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών του προστάτη, συνήθως συνταγογραφούνται βιταμίνες. Βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής υγείας και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

σπιτικές θεραπείες

Λαϊκές θεραπείες για την πρόληψη της προστατίτιδας

Μπορεί να προληφθεί η προστατίτιδα με λαϊκές θεραπείες; Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις πιο αποτελεσματικές συνταγές:

 1. Δύο κουταλάκια του γλυκού Ivan τσάι πρέπει να χυθούν με μισό λίτρο ζεστό νερό. Αφήστε το διάλυμα να βράσει για 5 λεπτά. Μετά από αυτό, το μείγμα φιλτράρεται και λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα: το πρωί πριν από τα γεύματα και το βράδυ μισή ώρα πριν το δείπνο.
 2. Η πράσινη φλούδα του κάστανου εγχύεται σε μορφή αφεψήματος και πίνεται με άδειο στομάχι το πρωί. Το κέλυφος συνθλίβεται και χύνεται με βραστό νερό. Για 2 κουταλιές της σούπας πρέπει να πάρετε μισό λίτρο νερό. Η σύνθεση αφήνεται όλη τη νύχτα. Πιείτε σε ένα κουταλάκι του γλυκού το πρωί με άδειο στομάχι. Αποθηκεύστε το προϊόν σε κρύο μέρος.
 3. Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πρόληψης της προστατίτιδας. Αρκεί να φάτε 25-30 σπόρους μισή ώρα πριν από τα γεύματα.
 4. Η δημοφιλής πρόληψη της προστατίτιδας είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση πρόπολης και μελιού. Θα πρέπει απλώς να καταναλώνονται με το φαγητό.
 5. Τα καρύδια και οι ηλιόσποροι περνούν από μύλο κρέατος. Το πρωί θα πρέπει να φάτε μια κουταλιά της σούπας από τον πολτό που προκύπτει και ένα τριμμένο κρεμμύδι.

Η πρόληψη της προστατίτιδας με λαϊκές θεραπείες περιλαμβάνει επίσης διαδικασίες όπως η επίσκεψη σε ατμόλουτρο και η θέρμανση των ποδιών. Πολλές συνταγές μπορούν να ανακουφίσουν την κατάσταση του ασθενούς ακόμη και σε οξέα στάδια φλεγμονής του προστάτη. Ωστόσο, πριν τα χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ειδικό. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Διαδικασία νερού για προστατίτιδα

Η προσωπική υγιεινή είναι απαραίτητο μέρος της πρόληψης και της θεραπείας της προστατίτιδας. Ωστόσο, η επιλογή των διαδικασιών νερού πρέπει να προσεγγιστεί προσεκτικά. Απαγορεύεται αυστηρά η επίσκεψη σε ατμόλουτρο ή μπάνιο κατά τη διάρκεια έξαρσης χρόνιας προστατίτιδας. Στο τέλος της θεραπείας είναι καλύτερο να συζητήσετε το θέμα της παραμονής στη σάουνα με έναν ουρολόγο. Οι γιατροί, κατά κανόνα, δεν απαγορεύουν τέτοιες διαδικασίες. Ο ζεστός αέρας κολύμβησης προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το αίμα και η λέμφος αρχίζουν να κυκλοφορούν ενεργά στο σώμα. Οι διαδικασίες ανταλλαγής επιταχύνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συστήνουν ακόμη και μπάνιο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες.

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το μπάνιο σε παγωμένο νερό κάνει το σώμα πιο σκληρό. Δεν είναι έτσι. Το κρύο νερό οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα παθογόνα ενεργοποιούνται και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ενεργά, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της ανοσίας. Το μπάνιο σε παγωμένο νερό σίγουρα δεν οδηγεί σε καλή υγεία. Αλλά τέτοιες παρεμβάσεις σίγουρα μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία φλεγμονή του προστάτη. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να εκτελούνται από άνδρες που είχαν προστατίτιδα. Εάν η υποθερμία δεν μπορεί να αποφευχθεί, συνιστάται να κάνετε ένα ζεστό ή ζεστό μπάνιο.

διατροφή

χρήσιμα προϊόντα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Αυτή η πτυχή αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Η πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι περιλαμβάνει απαραίτητα μια ειδική δίαιτα. Η διατροφή ενός άνδρα πρέπει να περιλαμβάνει θαλασσινά, άπαχα κρέατα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πίτουρο ψωμί, μπιζέλια, φασόλια, φασόλια, ξηρούς καρπούς και αυγά κοτόπουλου. Η περιεκτικότητα σε αλάτι πρέπει επίσης να παρακολουθείται στα έτοιμα γεύματα. Η υψηλή περιεκτικότητά του συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή ούρων. Επομένως, δεν συνιστάται να τρώτε παστά ψάρια και κονσέρβες.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Οδηγεί στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Τα τηγανητά λιπαρά κρέατα, τα καπνιστά και βραστά λουκάνικα, τα ζωικά λίπη, τα κέικ, τα μπισκότα, τα μάφινς πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή. Το φαγητό πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι πολύ άβολη. Τα συσσωρευμένα κόπρανα αρχίζουν να συμπιέζουν τον προστάτη, προκαλώντας φλεγμονή. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, κεφίρ, δαμάσκηνα. Αυτά τα προϊόντα βοηθούν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου.

Η πρόληψη της προστατίτιδας στους άνδρες στο σπίτι περιλαμβάνει απαραίτητα τη λήψη συμπλεγμάτων βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, τα τρόφιμα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα μήλα, ο άνηθος και το συκώτι είναι πλούσια σε σίδηρο. Τα θαλασσινά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Τα αυγά κοτόπουλου, το καλαμπόκι και το λάχανο περιέχουν σελήνιο, ενώ το φαγόπυρο, οι ξηροί καρποί, το πίτουρο σιταριού, το σπανάκι και το κακάο περιέχουν μαγνήσιο. Για να διατηρήσει την υγεία ένας άντρας πρέπει να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής.

συμπέρασμα

Γιατρός και ασθενής με προστατίτιδα

Οποιαδήποτε ασθένεια είναι πιο εύκολο να προληφθεί παρά να θεραπευτεί. Οι άνδρες που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο δυσάρεστη ασθένεια όπως η προστατίτιδα θα επιβεβαιώσουν ότι υπονομεύει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και σχηματίζει ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Η αποφυγή της προστατίτιδας δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αρκετά δυνατή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, ένας άνδρας πρέπει να έχει τακτικές σεξουαλικές σχέσεις με έναν τακτικό σύντροφο. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η υποθερμία και οι ιογενείς ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες, επομένως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα για την αύξηση της ανοσίας. Η πρόληψη της προστατίτιδας με λαϊκές θεραπείες μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά είναι οι σπόροι κολοκύθας και το τσάι Ιβάν. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας, δεν πρέπει να αναβάλλετε την επίσκεψη στο γιατρό. Στα αρχικά στάδια, η ασθένεια θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.