προστατίτιδα. Σημεία, συμπτώματα και αιτίες

Πόνος σε άνδρα με προστατίτιδα

Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, έχουν τους φόβους τους. Οι γυναίκες φοβούνται μήπως χάσουν την ομορφιά τους και γίνουν μη ελκυστικές, και οι άντρες φοβούνται να νιώσουν τις αντρικές αποτυχίες τους. Όταν ένας άντρας διαγνωστεί με προστατίτιδα, πανικοβάλλεται αμέσως και φοβάται μήπως χάσει την αρρενωπή του δύναμη και μερικές φορές θα ήταν λογικό να επισκεφτεί ένας άντρας ψυχολόγο μαζί με έναν ουρολόγο.

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του προστάτη αδένα (προστάτης). Αυτό το όργανο, το οποίο είναι παρόμοιο σε σχήμα και μέγεθος με ένα κάστανο, βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και παράγει σπερματικό υγρό, το οποίο εμπλέκεται στη μεταφορά του σπέρματος. Αλλά το όλο πρόβλημα είναι ότι το ίδιο όργανο (ουρήθρα) εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα, τόσο ως ουρήθρα όσο και ως αγωγός του σπερματικού υγρού. Με τη φλεγμονή του προστάτη, και οι δύο λειτουργίες αρχίζουν να υποφέρουν, τέτοια είναι η πολυπλοκότητα της ανάπτυξης και της θεραπείας της προστατίτιδας. Για τις γυναίκες, όλα είναι πολύ πιο εύκολα από αυτή την άποψη, καθώς αυτές οι λειτουργίες είναι ξεχωριστές για αυτές.

σημάδια προστατίτιδας

Το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας χωρίζει την προστατίτιδα σε τέσσερις κατηγορίες:

 • οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
 • χρόνια φλεγμονή του προστάτη
 • βακτηριακή προστατίτιδα
 • ασυμπτωματική προστατίτιδα

Τα συμπτώματα και τα σημεία της προστατίτιδας διαφέρουν ανά κατηγορία.

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι οξεία και έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
 • ρίγη και πυρετός
 • Πόνος στη βουβωνική χώρα, στη μέση και στον προστάτη
 • συχνουρία
 • Επώδυνη ούρηση και αίμα στα ούρα
 • επώδυνη εκσπερμάτιση

Εάν εμφανίσετε αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα δεν αναπτύσσεται τόσο οξεία όσο ο πρώτος τύπος προστατίτιδας. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται πιο σταδιακά, η πορεία της νόσου προχωρά κατά κύματα, δηλαδή οι περίοδοι ανάπαυσης αντικαθίστανται από παροξύνσεις.

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας:

 • Κάψιμο και επώδυνη ούρηση
 • συχνή επιθυμία για ούρηση, ειδικά τη νύχτα
 • Πόνος στη λεκάνη, στη μέση και στα γεννητικά όργανα
 • υποτροπιάζουσα κυστίτιδα

Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα μοιάζει πολύ με τη βακτηριακή προστατίτιδα στα συμπτώματά της, αλλά προχωρά σε μεγάλο βαθμό χωρίς πυρετό και οξείες παροξύνσεις. Η βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να διακριθεί από τη μη βακτηριακή προστατίτιδα μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της προστατίτιδας είναι παρόμοια με πολλές άλλες ασθένειες.

Αιτίες προστατίτιδας

Η κύρια αιτία της προστατίτιδας είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο παχύ έντερο. Η μόλυνση αρχίζει να αναπτύσσεται απευθείας στον προστάτη, αλλά μερικές φορές ταξιδεύει από την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα στον προστάτη. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί μετά από οξεία προστατίτιδα ή μπορεί να εμφανιστεί λόγω μόλυνσης άλλων οργάνων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πηγή μόλυνσης.

Τα αίτια της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αυτή τη στιγμή έχουν προταθεί αρκετές αιτίες και θεωρίες για την εμφάνιση αυτής της ασθένειας:

 • Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει ασθένεια εάν τα βάρη σηκωθούν όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη, κάτι που μπορεί να προωθήσει τα ούρα στον προστάτη προκαλώντας φλεγμονώδη νόσο.
 • Οι σπασμοί των πυελικών μυών ή οι ανατομικές ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
 • διάμεση κυστίτιδα, η οποία, παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως γυναικεία ασθένεια, μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες.

Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα, σημεία και αιτίες της προστατίτιδας. Η προστατίτιδα δεν είναι ασθένεια επαφής και δεν μεταδίδεται σεξουαλικά.

Πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο από γιατρό μετά τη διάγνωση. Μην ακούτε τις συμβουλές φίλων που προτείνουν να δοκιμάσετε τις θεραπείες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τους. Τα φάρμακα για την προστατίτιδα συνταγογραφούνται μεμονωμένα. Με προστατίτιδα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, συνταγογραφούνται φυσιοθεραπεία, λουτρά και μασάζ. Μερικές φορές, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Για να μην εισέλθει η προστατίτιδα στη ζωή σας, πρέπει να ακολουθήσετε έναν σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής, και επιπλέον, μια τακτική σεξουαλική ζωή (χωρίς να ξεχνάτε τα μέσα προστασίας και προστασίας). Ο καφές, τα τσιγάρα και τα πικάντικα τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Επιπλέον, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και μην ξεχνάτε να αδειάζετε την κύστη σας τακτικά και έγκαιρα. Οποιαδήποτε ασθένεια είναι πιο εύκολο να προληφθεί παρά να θεραπευτεί.