Τύποι προστατίτιδας: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Μια από τις πιο επικίνδυνες «ανδρικές» ασθένειες είναι η προστατίτιδα - μια οξεία φλεγμονή του προστάτη. Η ασθένεια συνοδεύεται από ενόχληση κατά την ούρηση και μπορεί να απειλήσει τη στειρότητα. Διαφορετικοί τύποι προστατίτιδας αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και απαιτούν συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας. Η ασθένεια έχει μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση. Αυτό θα βοηθήσει στον έγκαιρο προσδιορισμό των ιδιαιτεροτήτων και της φύσης της νόσου για να ξεκινήσει η θεραπεία σε πρώιμο στάδιο της νόσου.

Μορφές ασθένειας, συμπτώματα

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οξείες και χρόνιες μορφές. Η μέθοδος θεραπείας επιλέγεται ανάλογα με τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την πορεία της παθολογίας. Τα σημάδια της οξείας και της χρόνιας μορφής διαφέρουν και έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά. Η οξεία μορφή πάντα προηγείται της χρόνιας μορφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως αδενώματα και καρκίνο.

Η θεραπεία της προστατίτιδας σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης έχει ευνοϊκή πρόγνωση, εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Οξεία προστατίτιδα

Οι ιστοί του προστάτη εκτίθενται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, η οξεία μορφή αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της βλάβης του οργάνου από έναν μύκητα. Λόγω της φλεγμονώδους διαδικασίας, η ισορροπία της μικροχλωρίδας διαταράσσεται και η ανοσία μειώνεται. Αυτό επιδεινώνει τη φλεγμονή του προστάτη. Άλλες αιτίες οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Μειωμένη ή εξασθενημένη ανοσία. Οι άνδρες που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος και είναι συχνά επιρρεπείς στο κρυολόγημα έχουν προβλήματα με τον προστάτη πιο συχνά από άλλους.
 2. Χειρουργική επέμβαση. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.
 3. Παθολογία των εσωτερικών οργάνων. Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη προστατίτιδας.
 4. Ορμονική ανεπάρκεια και αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άνδρες ηλικίας 30-40 ετών.
 5. Τερηδόνα. Η μη θεραπευμένη οδοντική νόσος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της νόσου του προστάτη. Τα κακά δόντια προκαλούν την εξάπλωση μικροβίων σε όλο το σώμα και προκαλούν βακτηριακή προστατίτιδα.

Συμπτώματα οξείας προστατίτιδας:

 • έντονοι πόνοι στους μύες και στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Καθυστερήσεις και συχνές ορμές για ούρηση.
 • στυτική δυσλειτουργία.
Πόνος σε άνδρα με προστατίτιδα

Η οξεία φάση απαιτεί άμεση θεραπεία. Ο ασθενής συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία.

Σπουδαίος! Στα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να εξεταστείτε αμέσως από γιατρό, μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία. Κατά την εξέταση προσδιορίζονται οι ιδιαιτερότητες της παθολογίας και συνταγογραφείται θεραπεία. Η αυτοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει τη μετάβαση μιας οξείας μορφής σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές (απόστημα κοντινών ιστών και αγγειακή θρόμβωση).

Χρόνια φλεγμονή του προστάτη

Η πιο επικίνδυνη και σοβαρή μορφή της νόσου. Χαρακτηρίζεται από μια «νωθρή» πορεία: πιο συχνά τα σημάδια της προστατίτιδας δεν εμφανίζονται με κανέναν τρόπο. Όλοι οι τύποι χρόνιας προστατίτιδας εμφανίζονται όταν τα συμπτώματα αγνοούνται και δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς οξεία μορφή. Άλλες πιθανές αιτίες χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • συμφόρηση στα εσωτερικά όργανα.
 • καθιστική εργασία, υποδυναμία.
 • εξασθενημένη ανοσία?
 • υποσιτισμός;
 • Κακές συνήθειες;
 • Τραύμα;
 • Λοιμώδεις ασθένειες των γεννητικών οργάνων.
 • τονίζω;
 • υποθερμία.

Η έλλειψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε αδένωμα. Η νόσος είναι συχνά ασυμπτωματική, επομένως οι άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ειδικά μετά την ηλικία των 30 ετών.

Ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία για προστατίτιδα

Συνέπειες χρόνιας προστατίτιδας:

 • δυσλειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος και του συστήματος.
 • καυστικό πόνο στη βουβωνική χώρα?
 • μειωμένη λίμπιντο, έλλειψη στύσης.
 • γενική αδιαθεσία, αδυναμία.

Η χρόνια προστατίτιδα αντιμετωπίζεται σε εξωτερική βάση, αλλά μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα φυσιοθεραπείας, αντιβιοτικών και μια θεραπευτική δίαιτα. Ως πρόσθετο θεραπευτικό μέτρο, συνταγογραφείται μασάζ, σε ιδιαίτερα παραμελημένες περιπτώσεις, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση.

ταξινόμηση

Μεταδοτικός

Είναι φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από παθογόνο μικροχλωρίδα. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε οξεία όσο και σε χρόνια μορφή. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στο πλαίσιο μεταδιδόμενων μολυσματικών και μυκητιακών ασθενειών, όπως η γρίπη, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά, ο έρπης.

Διαβούλευση με γιατρό για προστατίτιδα

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της βακτηριακής προστατίτιδας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την εξασθενημένη ανοσία, το SARS. Αυτή η μορφή είναι πιο συχνή σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Βακτηριακός

Ένας σπάνιος τύπος προστατίτιδας, η κύρια αιτία του οποίου είναι τα βακτήρια - E. coli, σταφυλόκοκκοι, τριχομονάδες, χλαμύδια και pseudomonas aeruginosa. Διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος, ούρων και έκκρισης. Τα συμπτώματα αντιστοιχούν στην οξεία μορφή.

Η ασθένεια προκαλείται από νευρικές διαταραχές, το κάπνισμα, τον εθισμό στο αλκοόλ, το στρες, την κατάθλιψη. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και μη στεροειδή φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής. Η παραβίαση της πορείας της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη μετάβαση της προστατίτιδας σε χρόνια μορφή.

μανιτάρι

Η αιτία της παθολογίας είναι η κατάποση μυκήτων (Aspergillus ή Candida) στους ιστούς του προστάτη. Η μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και μακροχρόνιας χρήσης αντιβιοτικών και αντιβακτηριακών φαρμάκων. Εμφανίζεται επίσης σε φόντο χρόνιων ασθενειών και μειωμένης ανοσίας. Η θεραπεία με λαϊκές μεθόδους και η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια μορφή και σοβαρές επιπλοκές.

Υπερηχογραφική διάγνωση προστατίτιδας

Μερικές φορές είναι ασυμπτωματική, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση. Η λανθάνουσα μορφή μπορεί να προκαλέσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Διαγνώστηκε με βιοψία. Με μυκητιασική προστατίτιδα, υπάρχουν λειτουργικές διαταραχές του ουρογεννητικού συστήματος, ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα, πόνος στη βουβωνική χώρα και στην πυέλο, πυρετός.

λιμνάζει

Είναι χρόνιος τύπος μη λοιμώδους προέλευσης. Αιτίες είναι η συμφόρηση στο κυκλοφορικό σύστημα στην περιοχή της πυέλου ή η στασιμότητα της έκκρισης του προστάτη. Μπορεί να εμφανιστεί σε λανθάνουσα μορφή ή με ήπια συμπτώματα. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο ενοχλητικό πόνο στα γεννητικά όργανα, τη βουβωνική χώρα ή τη λεκάνη, πυρετό και επώδυνη ούρηση.

Μερικές φορές εκδηλώνεται με τη μορφή σεξουαλικών διαταραχών (μειωμένη λίμπιντο, ανεπαρκής στύση, υγροποίηση ή κατακράτηση σπέρματος). Για θεραπεία, χρησιμοποιούνται φάρμακα που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, ορμονικοί παράγοντες. Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας θα είναι επίσης αποτελεσματικές.

πυώδης

Το πιο επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς είναι ο πυώδης τύπος. Χαρακτηρίζεται από εκκρίσεις από το ουροποιητικό σύστημα και πυρετό, που υποδηλώνει την παρουσία λοίμωξης.

Χάπια για προστατίτιδα

Στάδια και υποτύποι:

 1. καταρροϊκός.Αυτός ο υποτύπος προστατίτιδας απομονώνεται ως ξεχωριστή ασθένεια μολυσματικής προέλευσης. Η διαφορά είναι η απουσία πυώδους έκκρισης. Όλες οι φλεγμονώδεις διεργασίες λαμβάνουν χώρα μόνο στους απεκκριτικούς πόρους του αδένα. Αιτίες είναι οι επιπλοκές της γρίπης, της αμυγδαλίτιδας και του SARS. Εκδηλώνεται με τη μορφή συχνής επιθυμίας για ούρηση με αδύναμους, πόνους. Η πρόγνωση είναι ευνοϊκή. Συνήθως συνταγογραφείται σύνθετη θεραπεία συνοδών ασθενειών.
 2. Αδένας.Το οξύ στάδιο ξεκινά με φλεγμονώδεις διεργασίες στους πόρους του αδένα και είναι συνέπεια παθολογικών εκδηλώσεων σε άλλα όργανα. Τα συμπτώματα είναι ήπια και συχνά αόρατα στον ασθενή. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση ή φλεγμονή των οργάνων του ΩΡΛ, της αναπνευστικής οδού, της ουρήθρας κ. λπ. Εκδηλώνεται με τη μορφή οξέος πόνου, απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και πυώδης έκκριση στο προχωρημένο στάδιο. Με την έγκαιρη θεραπεία, η πρόγνωση είναι ευνοϊκή. Εάν η πορεία της θεραπείας δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, μπορεί να περάσει στο παρεγχυματικό στάδιο.
 3. παρέγχυμα. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα στάδια. Η πυώδης φύση εκτείνεται σε όλους τους λοβούς του προστάτη. Σε αυτόν τον υποτύπο της νόσου, η παροχέτευση των εκκρίσεων του προστάτη διαταράσσεται και φράσσεται από πύον και βλέννα. Η χρόνια μορφή είναι συχνά παρατεταμένη στη φύση. Ο ασθενής έχει δυσλειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος, μειωμένη στύση και δυσαρέσκεια με τον οργασμό. Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών πυώδους προστατίτιδας, σημειώνεται η γονοκοκκική λοίμωξη. Η θεραπεία είναι μακρά, αλλά έχει θετικό αποτέλεσμα. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
 4. απόστημα. Το στάδιο είναι το πιο επικίνδυνο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εκδηλώνεται με τη μορφή αποστήματος του προστατικού ιστού. Μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, στειρότητα, κυστίτιδα και σήψη. Οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Χάπια για προστατίτιδα

Μία από τις κύριες μεθόδους θεραπείας είναι η λήψη αντιβακτηριακών φαρμάκων. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο ασθενής χειρουργείται. Η αυτοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του ασθενούς.

υπολογιστικός

Είναι μια περίπλοκη μορφή που εκδηλώνεται με μακρά πορεία της νόσου. Ο λόγος είναι η λανθασμένη θεραπεία ή η παντελής έλλειψη θεραπείας. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό εγκλεισμάτων πέτρας στους πόρους του αδένα. Οι πέτρες στο σώμα μπορούν να φράξουν την ουρήθρα, προκαλώντας οξύ πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, το περπάτημα και την ούρηση.

Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ανικανότητα και υπογονιμότητα. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, μερικές φορές ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η παρατεταμένη έλλειψη θεραπείας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και αδενώματα.

Πέτρες προστάτη στην προστατίτιδα

πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα θα βοηθήσουν στην αποφυγή της ανάπτυξης παθολογίας και στη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης. Τα πιο απλά προληπτικά μέτρα είναι:

 • τακτικές σεξουαλικές σχέσεις?
 • προσωπική υγιεινή;
 • κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
 • φορέστε άνετα βαμβακερά εσώρουχα.
 • διατήρηση της ανοσίας?
 • σωστή διατροφή?
 • προστασία από υποθερμία.
Άσκηση και δίαιτα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Στο σπίτι, μπορείτε να αποτρέψετε την ανάπτυξη παθολογίας κάνοντας απλές σωματικές ασκήσεις κάθε μέρα - ένα ποδήλατο, μια γέφυρα, μια σημύδα.

Εάν προγραμματίζετε 10 λεπτά μάθημα φυσικής αγωγής κάθε μέρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο προστατίτιδας στο μισό.

Οι απλές ασκήσεις βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ευεξίας:

 1. Σταθείτε όρθια και δώστε έμφαση στο ένα πόδι. Κάντε μεγάλες, φαρδιές κούνιες μπρος-πίσω με το άλλο πόδι. Συνιστάται να κάνετε 100 κούνιες με κάθε πόδι.
 2. τάσεις. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και γείρετε εναλλάξ το σώμα σας δεξιά και αριστερά.
 3. Προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 10-15 δευτερόλεπτα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επαναλάβετε τις ασκήσεις αναπνοής τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα.

Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Για την προστασία του οργανισμού από την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας, θα πρέπει να λαμβάνονται τακτικές εξετάσεις και προληπτικά μέτρα.